• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Проект "Відродження минулого - шлях до майбутнього"

Проект "Відродження минулого - шлях до майбутнього"

2016-07-30

Розпочалось довгоочікуване для школярів літо, а з ним – розпочалась робота по реалізації на території Виноградівської сільської ради проекту «Відродження майбутнього – шлях до майбутнього». Протягом першого тижня червня була сформована експертна група з реалізації проекту в кількості 10 експертів (3 експерти із числа досвідчених пасічників Компаніївського району, керівника проекту М.Дубіва, координатора проекту І.Лісовець, керівника гуртка «Основи бджільництва» І.Сала, сільського голови територіальної громади Виноградівської сільської ради Н.Харковець, голови Компаніївської районної державної адміністрації О.Мороза, голови Компаніївської районної ради В.Спіктаренка, керівника Компаніївської ГО «Взаємодія» О.Мірхайдарової, юриста на громадських засадах). Першими кроками експертної групи стало проведення конференції – презентації проекту «Відродження минулого – шлях у майбутнє» за участю представників сільського та районного керівництва, соціально-відповідального бізнесу, ЗМІ. На шпальтах газети Компаніївського «Степовий край», читачами якої є близько 5000 мешканців району, було висвітлено хід конференції, її підсумки, очікувані результати проекту.

Разом з тим, протягом другого тижня червня проведено слідуючу роботу по виконанню кроків, спрямованих на реалізацію проекту:

- взято в безоплатну оренду та відремонтовано житловий будинок з трьома кімнатами, який перероблено під лабораторію бджільництва;

- сформовано групу учасників з числа безробітних мешканців територіальної громади Виноградівської сільської ради в кількості 25 чоловік, які стали членами гуртка «Основи бджільництва».

23 червня 2016 року на установчому засіданні експертної групи з реалізації проекту було узгоджено та затверджено помісячний календарний план роботи гуртка «Основи бджільництва», розподілено обов’язки по моніторингу досягнення очікуваних результатів проекту, визначено документи по аналізу нормативно-правової бази. Приємно відмітити, що в найкоротші терміни було відкрито лабораторію бджільництва в орендованому приміщенні. Наступним кроком на шляху реалізації проекту стало щотижневе проведення теоретичних та практичних занять з членами гуртка «Основи бджільництва» згідно затвердженому плану роботи гуртка на 2016 – 2017 роки. Одна з родзинок роботи – це «вулики – нагадування» (вулики, де на стінках намальовано прапори держав, написано назву та столицю). На теоретичних та практичних заняттях членів гуртка вчать, дотримуючись техніки безпеки при проведенні робіт, відтягувати мед з білої акації, контролювати роїння сімей бджіл в період цвіту різнотрав’я, підставляти вощини, збирати прополіс та маточне молочко, розширювати гнізда з вощиною по 2 шт. Розпочато роботу по закупівлі 28 вуликів, 240 суші, 5 упаковок вощини, 200 рамок, 1 медогонки та іншого бджоло- інвентарю для повноцінної роботи гуртка «Основи бджільництва».

Згідно затвердженому плану роботи гуртка «Основи бджільництво» на 2016 – 2017 роки продовжується проведення щотижневих теоретичних та практичних занять з членами гуртка. В трьох кімнатах житлового будинку, переробленого під лабораторію бджільництва, для укріплення підлоги учасниками проекту було залито бетон, зроблено в ньому всі необхідні ремонтні роботи для проведення теоретичних та практичних занять гуртка «Основи бджільництво». Робочою (експертною) групою опрацьовано Закони України «Про позашкільну освіту», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про підприємництво», «Про соціальне підприємництво».

Завдяки ТОВ «Монсанто Україна» та його програмі соціальних інвестицій «Україна – житниця майбутнього» на початку липня 2016 року закуплено 28 вуликів, 28 чотирьохрамкових бджолопакетів, 240 суші, 5 упаковок вощини, 200 рамок, 1 медогонку, 2 димокури та інший бджоло інвентар, необхідний для повноцінної роботи гуртка «Основи бджільництва».

Протягом липня 2016 року на теоретичних заняттях члени гуртка «Основи бджільництва» навчились розширювати гнізда з вощиною, заготовляти рамки на зиму, підставляти вощини, оволоділи знаннями та отримали практичні навички проведення головного взятку із соняшника та гречки, першої та другої викачки меду, заготівлі рамок на зиму до 6 – 7 штук, підставлення вощини.

Впродовж останнього тижня липня 2016 року було сформовано групу волонтерів проекту для організації роботи консультпункту «Вісник бджоляра». Мешканці територіальної громади Виноградівська сільська рада в очікуванні великого свята – Дня бджоляра, котре заплановане на 19 серпня, і обіцяє стати подією номер один на рівні району. Приємно відмітити, що в реалізації проекту допомагають всі: соціально – відповідальний бізнес, землі якого розташовані на території Виноградівської сільської ради, голова Компаніївської районної державної адміністрації О.Мороз, голова Компаніївської районної ради В.Спіктаренко, сільський голова Виноградівської сільської ради Н.Харковець, директор Виноградівської ЗШ І – ІІІ ступенів М.Дубів, актив громади Виноградівської сільської ради, пасічники району та багато інших людей, котрі небайдужі до долі місцевої школи, села, району. Так і хочеться сказати всім цим людям: «Нехай вам Бог допомагає і здоров’я дає за ваші добрі справи!»

Педагог-організатор Лісовець С.М.

Кiлькiсть переглядiв: 435

Коментарi